Lappteknik

  • Lappteknik01
  • lappteknik02
  • lappteknik03
  • lappteknik04
  • lappteknik05

Lappteknik eller patchwork som också är en vanlig benämning är en teknik som förr användes för att ta tillvara små tyger och sy ihop till större projekt som ofta blev till värmande täcken. Lappteknik idag är en modernare form som både kan ge sig uttryck som konst eller nyttoföremål. Idag används oftast nya tyger i vanligtvis bomull som skärs med hjälp av matta, linjal och rullkniv till passande mått och sedan syrs ihop till olika mönster och former.

Det är idag vanligare att man syr överkast i lappteknik, förr var det oftast täcken som användes tillsammans med överlakan. Ett annat vanligt namn är kvilt eller quilt, det är egentligen det sätt man syr samman framsida vadd och baksida med varandra som benämns att man kviltar. Kvilta kan man göra både för hand och på maskin, man kan göra det nästan osynligt eller riktigt konstfullt och vackert.

Den lapptekniksvåg vi rider på idag har sitt ursprung i USA, många av tygerna man använder designas där men en hel del av de tyger vi fastnat för designas och tillverkas i Japan. De japanska tygerna känns så där riktigt gammelsvenska med sina dovt färgade rutor och ränder.

På Tyger & Ting har vi specialiserat oss på lappteknik och har det mesta man kan behöva för att utöva sin hobby. För de som inte kommit igång än har vi nybörjarkurser och för de som vill lära sig mer har vi fortsättningskurser och småkurser där man syr ett projekt eller lär sig en ny teknik.

Vi är också ganska flitiga på att konstruera mönster till olika projekt, det kan vara löpare, dukar, kuddar, tabletter och vepor i olika färg och mönster. Allt på svenska och med cm som måttbegrepp.